У Женеві повідомляють про відставку дипломата РФ при ООН на знак протесту проти Путіна

Понеділок, 23 травня 2022, 16:06

В експертних і дипломатичних колах поширюється інформація про нібито відставку за власним рішенням радника російської місії в ООН Бориса Бондарєва через незгоду з політикою вищого керівництва РФ.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Основним джерелом інформації став керівник неурядової організації UN Watch з офісом у Женеві Хіллель Ноєр - він опублікував у Twitter роздрукованого листа від імені Бондарєва, автентичність якого, втім, неможливо перевірити. Цей допис поширив у тому числі ексглава Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер.

Ідентична заява англійською та російською мовами опублікована на Facebook-сторінці, підписаній іменем Бондарєва. Для користувачів, які не є "друзями", це єдині видимі повідомлення цього користувача, і невідомо, чи справді акаунт належить російському дипломату. 

"Цю заяву зараз активно поширюють між собою дипломати в Женеві. І така людина справді існує", - розповіло джерело "Європейської правди".

ДОПОВНЕНО: згодом Бондарєв у коментарі російському "Коммерсанту" підтвердив справжність заяви. 

У зверненні дипломат заявляє, що йому "ніколи не було соромно за свою країну та роботу так, як 24 лютого цього року".

"Розв’язана Путіним агресивна війна з Україною, а фактично з усім західним світом - не лише злочин проти українського народу, але й, можливо, найгірший злочин проти народу Росії, який жирною буквою Z перекреслив усі надії на поступовий розвиток у нашій країні демократичного суспільства. Ті, хто задумав цю війну, хочуть лише одного - назавжди залишитися при владі, жити у помпезних палацах без смаку, користуватись яхтами, тоннаж і вартість яких співмірні з усім військово-морським флотом РФ, насолоджуючись необмеженою владою і тотальною безкарністю… Для цього вони готові принести у жертву багато життів. Тисячі росіян та українців вже загинули", - йдеться у зверненні. 

Дипломат окремо критикує МЗС РФ як систему, яка "обманює сама себе" і поводиться як пропагандистська машина. "Міністр Лавров - гарна ілюстрація деградації цієї системи. За 18 років він пройшов шлях від професіонала та освіченого інтелектуала, взірця для багатьох співробітників, до людини, яка постійно транслює взаємозаперечні заяви і погрожує світу (тобто Росії також) ядерною зброєю. Зараз МЗС не займається дипломатією, а сіє брехню, розпалює ненависть та війну", - йдеться у заяві від імені Бондарєва.

Дипломат вказує, що Росія залишилась сам на сам не через вигадану "русофобію", а власну агресивну політику. 

Він підсумовує словами про те, що зараз лишатися на своїй дипломатичній посаді і підтримувати цей курс - рівнозначно зраді своєї країни, тому він вирішив звільнитися.

Нагадаємо,  7 квітня Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію щодо призупинення членства Російської Федерації в Раді ООН з прав людини. Це  є максимальним рівнем покарання у Раді з прав людини - виключити державу неможливо. Однак унаслідок цього РФ була позбавлена усіх процедурних прав, які мають члени Ради.

Втім, згодом Росія зробила заяву про свій  "добровільний вихід" зі складу Ради ООН з прав людини. Її місце зайняла Чехія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.