Прем'єр Литви просить патріарха Варфоломея допомогти відділитися від РПЦ

Понеділок, 23 травня 2022, 23:17

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте написала листа до Вселенського Патріарха Варфоломія, в якому висловила підтримку уряду прагненню частини православних Литви відокремитися від російської церкви.

Як повідомляє "Європейська правда", із посиланням на Delfi, про лист повідомляє прес-секретар прем'єра Раса Якілайтене.

 "Публічна підтримка Московським Патріархом Кирилом війни Росії проти України неприйнятна для частини православних Литви, тому, на думку прем'єр-міністра, природно і людяно, що православні Литви мають право сповідувати свою віру без конфлікту совісті", - заявила вона.

За її словами, у листі Шимоніте висловила підтримку звернення віруючих та підтвердила готовність обговорити можливу роль уряду у відновленні діяльності Константинопольського Патріархату у Литві, "по можливості при зустрічі з патріархом".

Видання нагадує, від початку російського вторгнення в Україну, частина литовських православних священнослужителів просять Варфоломея  дозволити православним у Литві відновити канонічне підпорядкування Константинопольському Патріархату.

 18 травня посол Литви у Туреччині Річардас Дегутіс відвідав Константинопольський Патріархат та вручив лист прем'єр-міністра патріарху Варфоломію.

За словами Якілайтене, у листі прем'єр-міністра наголошується, що православ'я є другою за величиною традиційною релігійною громадою в Литві, крім того, православна громада в країні швидко зростає, оскільки в країні оселилося понад 50 тис. біженців з України.

 "Ми звертаємо увагу на те, що рішення про відновлення приходу Константинопольського Патріархату в Литві може прийняти тільки Вселенський Константинопольський патріархат – це справа Церкви і віруючих. Уряд Литви братиме участь у цьому процесі в тій мірі, якою це необхідно для забезпечення свободи релігії, совісті та віросповідання, закріпленої у статті 26 Конституції, для всіх мешканців Литви", - заявила прес-секретар прем'єр-міністра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.