Кулеба поговорив із Блінкеном про розблокування експорту українського зерна

Вівторок, 24 травня 2022, 14:39

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та держсекретар США Ентоні Блінкен провели телефонну розмову.

Як пише "Європейська правда", про це Кулеба повідомив у своєму Twitter. 

Він зазначив, що подякував Штатам за незмінну підтримку України. "До України прямує ще більше зброї, у тому числі важкої, у той час як Росія продовжує нищівні атаки на Донбасі. Ми також обговорили способи розблокувати експорт України і гарантувати глобальну продовольчу безпеку", - написав Дмитро Кулеба.

Як відомо, Україна - серед провідних експортерів зернових, кукурудзи, соняшника та олії. Повномасштабна війна та блокада традиційних маршрутів експорту сільськогосподарської продукції загрожує продовольчою кризою для багатьох країн, які значною мірою залежали від українського експорту.

Країни Групи семи обговорюють між собою, як можливо розблокувати експорт зерна з України, а ЄС вже запропонував план підтримки експорту української сільськогосподарської продукції. 

За інформацією ЗМІ, Білий дім працює над тим, щоб передати Україні сучасні протикорабельні ракети та допомогти подолати російську морську блокаду. Також неофіційно повідомлялося, що Штати нібито розглядають призупинення деяких санкцій проти Білорусі в обмін на експорт українського зерна до портів у країнах Балтії через білоруську залізницю. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.