Глава МЗС Литви: заклики із Заходу про переговори - це тиск на Україну

Вівторок, 24 травня 2022, 18:21

Україна встановить умови війни і миру у своїй країні, а заклики до Києва, що звучать на Заході, сісти за стіл переговорів з Росією, є тиском.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, пише "Європейська правда" із посиланням на Delfi.

"Мені здається, що це тиск на Україну – скласти зброю або припинити наступ на окупаційні сили не на їхніх умовах", - сказав Ландсбергіс.

Міністр підкреслив, що він так реагує "на формулювання деяких західних лідерів про те, що, можливо, необхідно припинити вогонь і почати переговори".

За його словами, умови для закінчення війни "мають бути створені в Україні".

"Вони скажуть їм, коли для них закінчиться війна, скільки вони мають намір продовжувати воювати, яких результатів потрібно досягти, які цілі вони ставлять перед собою. Це не повинно виходити із західних столиць", - додав литовський міністр.

Раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що мир в Україні є спільною метою, але він не може бути домовлений "за будь-яку ціну".

Нагадаємо, МЗС України підтвердило інформацію ЗМІ про те, що Італія запропонувала своє бачення плану для припинення війни.

В італійському плані чотири ключові пункти-етапи, серед яких припинення бойових дій та початок перемовин за сприяння міжнародної групи сприяння, власне перемовини, у яких пропонують обговорити військовий нейтралітет України з підтримкою інших країн, які діяли б як гаранти, та з можливістю вступу до ЄС. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.