У США прогнозують, що найближчі тижні визначать результати битви за Донбас

Середа, 25 травня 2022, 15:46

Військові посадовці США вважають, що зараз на сході України починається вирішальна фаза битви за Донбас і її результат визначиться найближчими тижнями.

Про це йдеться у матеріалі Washington Post, пише "Європейська правда". 

У матеріалі зазначається, що під загрозою атаки одночасно з двох сторін опинилися десятки тисяч українських військових, "що становить близько половини української армії".

"Думаю, наступні кілька тижнів будуть дуже критичними… для результату битви, яка зараз набуває обрисів", - сказав керівник Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі. 

Від результату битви за Донбас може залежати, чи повернеться РФ до амбітніших цілей. 

Один з посадовців, що коментував на умовах анонімності, зазначив, що "вага" - на боці Росії, і там готові кидати військових у бій. 

"У них є кількісна перевага. Але в українців - дуже адаптивний стиль командування, адаптивна тактика (польові командири мають більше свободи прийняття рішень - пояснення WP) - високий моральний дух і знання місцевості", - розповів співрозмовник. 

За його словами, Україна "явно має шанс у цій битві", але все буде дуже залежати від того, чи буде в українських військових необхідна важка зброя і чи приїде вона вчасно, і саме про це - прискорення темпів поставок - союзники мали говорити у вівторок на військовій базі "Рамштайн". 

Вважається, що ця битва в основному буде вестися "на відстані" і головну роль буде відігравати далекобійна артилерія та інша подібна зброя. З огляду на те, що російські сили на Донбасі добре прикриті ракетами земля-повітря, західні союзники вважають, що Україні не дуже допомогли би бойові літаки, якби такі і надали. 

Один зі співрозмовників зазначив також, що сили, які Росія вивела з-під Києва та інших напрямків, "у гіршому стані, ніж очікували у США". Багатьох одразу ж кинули на Донбас.

"Росіяни доповнюють свої сили озброєнням, яке погано обслуговувалося і не модернізоване. За його словами, деякі танки спрямовують без повного екіпажу, а чисельність особового складу у підрозділах занижена - до 70% від звичайного. За західними доктринами, підрозділ вважається недостатньо боєздатним, якщо йому бракує від 10% сил, а понад 30% - неефективним на полі бою.

Ще один співрозмовник розповів, що попри значну чисельність артилерійських установок у Росії, ефективність їхнього влучання по цілях на практиці нижча за оптимальну. "Ми шоковані, коли щось упускаємо, а вони не виглядають шокованими", - зазначив він. 

Нагадаємо, глава МЗС України Дмитро Кулеба на полях Світового економічного форуму у Давосі наголосив, що Україні зараз критично необхідні реактивні системи залпового вогню, аби ситуація на Донбасі не стала ще важчою, та що у цьому рішенні всі союзники чекають першого кроку від США.

Читайте також: Ілюзія компромісу: чому поступки Путіну стануть поразкою Заходу. Відповідаємо New York Times.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: