Іспанія і Британія закликали НАТО до пильності через російську загрозу в Африці

Середа, 25 травня 2022, 18:24

Міністри оборони Іспанії та Великої Британії заявили в середу, що зростаючий вплив і активність Росії в Африці становлять тривожну загрозу безпеці країн НАТО поряд із її вторгненням в Україну, і військовий альянс повинен вирішити цю проблему.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

На спільній пресконференції в Мадриді міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що розширення діяльності російської держави та російських приватних військових компаній, таких як Група Вагнера, у таких країнах, як Малі та Лівія, є "дуже чітким" і звинуватила їх у розпалюванні організованої злочинності та тероризму.

"НАТО не може залишатися байдужим у цій ситуації", - додала вона.

Британський міністр оборони Бен Воллес, який перебуває в Мадриді на двосторонній зустрічі перед проведенням в Іспанії критичного саміту НАТО наприкінці червня, заявив, що зростання нестабільності в поєднанні з голодом в Африці може суттєво вплинути на Європу.

"Якщо (Росія) може використовувати потоки мігрантів як зброю на одному кінці Європи, вони, безумовно, можуть використовувати їх на іншому", - сказав він.

Він мав на увазі звинувачення західних урядів про те, що під час минулорічної прикордонної кризи Європейського Союзу Росія підтримала союзницю Білорусь, заохочуючи тисячі мігрантів, які рятуються від війни в інших частинах світу, переходити в бік Польщі у відповідь на санкції ЄС.

Воллес повторив заклик Роблес до НАТО включити оборону свого південного флангу до своєї нової стратегічної концепції, її базової військової доктрини, яка буде розроблена на саміті в Мадриді.

"Стратегічна концепція НАТО має охоплювати весь НАТО", – сказав він.

"Російська армія вже виснажена, розбита, ми бачимо, як її техніка виходить з ладу. Російський флот буде більшою загрозою, Путін використовуватиме свій флот як спосіб залякування ворогів, а це означає, що він буде в інших частинах, включаючи південний фланг", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.