ВООЗ ухвалила резолюцію з засудженням агресії РФ, але права голосу Москву не позбавили

Четвер, 26 травня 2022, 21:01

Члени Всесвітньої організації охорони здоров’я у четвер ухвалили резолюцію, яка засуджує напади Росії на заклади охорони здоров’я в Україні та відкриває двері для потенційного позбавлення права голосу РФ, якщо вона продовжить свою агресію.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Контрпропозиція Росії на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я була відхилена після того, як вона отримала лише 15 голосів "за".

Прийняття української резолюції, яку підтримали 88 країн, у тому числі більшість членів ЄС, США та Велика Британія, стало символічною перемогою України; однак це мало сприяє санкціям проти Росії в ВООЗ. Угорщина була єдиною країною ЄС, яка не голосувала, оскільки її посол був відсутній.

У резолюції засуджується "військова агресія Росії проти України, включаючи напади на заклади охорони здоров’я.

Відповідно до конституції ВООЗ, Всесвітня асамблея охорони здоров’я може потенційно призупинити виборчі права та послуги, на які країна має право.

Це означало б, що Росія не матиме права голосу на рішення, які приймаються членами ВООЗ. Однак незрозуміло, чи будуть прихильники резолюції вживати заходів, якщо Росія продовжить свої атаки.

У контррезолюції Росії, яка не була прийнята, використано те ж саме, що й в українській резолюції, але не згадано про роль Росії в нападах на заклади охорони здоров’я.

Значна кількість країн-членів ВООЗ утрималися від голосування або за Україну, або за пропозицію Росії, при цьому 53 країни утрималися від голосування за Україну і 70 утрималися від голосування за зустрічну пропозицію Росії. Більшість африканських країн утрималися від обох голосувань.

Росія та її союзники представили українську резолюцію як спробу політизувати це питання і "перетворити ВООЗ у форум для зведення рахунків".

Заперечуючи аргументи про те, що ВООЗ не є форумом для такого роду резолюції від України, посол США Батшеба Крокер сказала, що "ВООЗ абсолютно є органом, який має займатися кризою охорони здоров’я".

Нагадаємо,  7 квітня Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію щодо призупинення членства Російської Федерацїі в Раді ООН з прав людини. Це  є максимальним рівнем покарання у Раді з прав людини - виключити державу неможливо.  Однак унаслідок цього РФ була позбавлена усіх процедурних прав, які мають члени Ради.

При цьому Росію у голосуванні не підтримала жодна держава Європи.

Втім, згодом Росія зробила заяву про свій  "добровільний вихід" зі складу Ради ООН з прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.