Як "консерви" Медведчука зловживають брендом ЄС для повернення в публічний простір

Аналітика коротко
П'ятниця, 6 травня 2022, 13:23

На п’ятницю 6 травня у Чернівцях запланований загальнонаціональний форум RE:Локація Чернівці-2022 зі шляхетною метою "допомогти перезавантажити українську економіку в умовах війни". 

Серед організаторів та партнерів заявлені міська влада Чернівців, два проєкти Євросоюзу, дві великі німецькі організації, що допомагають Україні, і... організація одіозного Руслана Бортніка.

Докладніше про те, як "консерви" Медведчука зловживають брендом ЄС для повернення в публічний простір, читайте в колонці редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Як "проєвропейська" команда Медведчука повертається до справ у Чернівцях. І не лише?

Сергій Сидоренко пише, що у 2013 році, коли здійснювалося рейдерське захоплення громадської ради при Міністерстві закордонних справ, він вперше перетнувся з Русланом Бортніком. Тоді Бортнік був помічником депутата-українофоба Вадима Колесніченка та входив до керівництва громадського руху "Російськомовна Україна".

Редактор "Європейської правди" нагадує, що у 2015 році, під час переобрання Громради при МЗС, група за участі Бортніка знову його рейдернула (ЄвроПравда про це розповідала), використавши недоліки процедури.

А Руслан Бортнік, між тим, закріпив за собою імідж ефективного лобіста проросійських сил і перетворився на одного з ключових спікерів пулу каналів Віктора Медведчука, а також став одним з ключових коментаторів подій в Україні у засобах російської пропаганди. Про це профільні дослідження писали ще у 2019 році; відтоді роль нашого героя ще більше посилилася.

Тож 6 травня 2022 року, на третій місяць повномасштабної війни, організація Руслана Бортніка "Український інститут політики" (УІП) стала співорганізатором заходу RE:Локація Чернівці-2022 разом з проєктами та організаціями з Євросоюзу. 

Понад те, УІП, припускає Сергій Сидоренко, є головним технічним організатором цього дійства. Одіозний Бортнік особисто був заявлений як модератор. Його заступник в УІП – як панеліст.

Виявилося, що у представництві Євросоюзу здивовані цими фактами не менше, ніж автор колонки. Адже ЄС не давав дозволу на використання свого логотипу.

У представництві Євросоюзу не знали про цей форум, подякували ЄвроПравді за те, що звернули на це увагу, та дали коментар, у якому відмежувалися від події. З’ясувалося, що організатори вчинили креативно – звернулися до проєкту EU4Business, що фінансується коштом ЄС, і запросили виступити на форумі для бізнесу. Там погодилися лише на участь, і нічого більше – але цього виявилося достатньо, щоби записати їх у перелік "партнерів".

Представниця EU4Business зникла з переліку доповідачів, а логотипи ЄС та його проєктів зняли з сайту – очевидно, на вимогу їхніх власників.

Одночасно, йдеться у колонці, від будь-якої публічної підтримки форуму відмовилися німецькі організації: Giz та "Співпраця з Німеччиною", їхні логотипи також прибрали з сайта.

Нині організатори намагаються загасити скандал та репутаційні втрати. З програми прибрали одіозного Бортніка і видалили лого його інституту... Але вийшло не дуже переконливо, бо модератором політичної панелі замість Бортніка призначили його заступника в УІП Владислава Дзівідзінського.

Напевно, зауважує Сергій Сидоренко, західним партнерам та виконавцям їхніх проєктів треба бути принципово уважнішими у тому, з ким вони співпрацюють.

Звісно, хтось може дорікнути, що це "cancel culture", що не можна карати людей за погляди минулого... 

"О, ні! Можна. І треба.Тим, хто підтримував проросійські сили, працював на їхню пропаганду, наближаючи вторгнення навіть без усвідомлення цього – не має бути місця у публічній сфері", - пише редактор ЄвроПравди.

Докладніше - у колонці Сергія Сидоренка Як "проєвропейська" команда Медведчука повертається до справ у Чернівцях. І не лише?.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: