Естонія викликала посла РФ через заяви щодо свободи ЗМІ в країні

П'ятниця, 6 травня 2022, 21:59

Естонія викликала до МЗС посла Росії Владіміра Ліпаєва у зв’язку з публікаціями російського посольства щодо свободи ЗМІ з випадами на адресу міністерки закордонних справ Еви-Марії Лійметс.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє естонський мовник ERR.

5 травня посольство РФ розкритикувало рейтинг свободи ЗМІ від "Репортерів без кордонів", у якому Естонія отримала 4-те місце, та коментар Еви-Марії Лійметс з цього приводу, яка зазначила, що Естонія серед передових країн у питанні свободи ЗМІ, і згадала приховування Росією правди про війну в Україні. 

Посольство РФ нагадало про заборону в Естонії низки російських ресурсів та заявило, що у зв’язку з цим "понад 400 тисяч естонців позбавлені доступу до об’єктивної правдивої інформації", а також розкритикувало вигнання з країни проросійського активіста Алєксєя Єсакова. 

"Як ці та інші численні факти співвідносяться з амбітною роллю у справі захисту свободи ЗМІ, яку приписала Естонії пані Лійметс?", - заявило посольство РФ. 

"Заява російського посольства була погано сформульованою та обурливою пропагандою. У заяві та публікації у соцмережах були наведені не пов’язані між собою теми та не було адекватної аргументації", - заявив віцеканцлер МЗС Естонії Мярт Вольмер, який спілкувався з послом Ліпаєвим. 

Вольмер розповів, що звернув увагу посла Росії на 4-те місце Естонії у Всесвітньому індексі свободи преси, і що країнам з гіршими показниками є у чому брати приклад в Естонії щодо свободи ЗМІ та демократичного розвитку. Він зазначив, що свобода преси, незалежність ЗМІ та захист журналістів є пріоритетами для Естонії та у діяльності Міністерства закордонних справ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.