Як США готуються до виборів і що це означає для України

Аналітика коротко
Понеділок, 9 травня 2022, 13:00

Уже 8 листопада у США відбудуться проміжні вибори, під час яких буде обрано 435 членів Палати представників, третина Сенату (33 сенатори) та губернатори штатів. 

У Палаті представників республіканцям потрібно лише п'ять місць, щоб отримати більшість. У Сенаті рівне представництво, проте демократи контролюють Сенат з вирішальним голосом віцепрезидентки Камали Гарріс.

Про те, як США готуються до виборів, читайте в статті кандидатки політичних наук, виконавчої директорки YES Світлани Ковальчук Виборчі перегони під час війни: як оновлення Конгресу може змінити політику США.

Уже стало американською традицією, що на проміжних виборах правляча партія втрачає більшість.

Відтак велика ймовірність того, що республіканці отримають право заблокувати законодавчий порядок денний президента Байдена. Або – нав'язувати свій, тим самим зменшуючи шанси чинного президента на переобрання.

Для президента Байдена проміжні вибори – це лакмусовий папірець щодо подальших кроків. Тим паче, що президент Байден уже оголосив, що балотуватиметься на президентських виборах у 2024 році.

Нещодавні опитування показують, що з рейтингами президента Байдена є чимала проблема.  

Інфляція, перебої в ланцюгах постачання призвели до різкого зростання цін на енергоносії та продукти харчування, що відчуває кожен виборець.

Проте всі зусилля з протистояння цьому, схоже, не мали помітного впливу на життя багатьох американців.

3 травня у своєму виступі президент Джо Байден наголосив на позитивних результатах своєї адміністрації щодо скорочення дефіциту федерального бюджету в порівнянні з його попередником.

Іншою важливою внутрішньоамериканською темою є боротьба за право на аборт, яка може відіграти одну з вирішальних ролей на проміжних виборах.

Війна в Україні, безумовно, змінила акценти передвиборчих змагань у США, оскільки обидві партії роблять великий акцент на нашій країні.

З одного боку, це є чітким проявом підтримки демократії, а з іншого – зменшує акценти на внутрішніх питаннях, що може негативно відобразитися на результатах листопадових виборів.

На перший погляд, передвиборчі баталії не здатні вплинути на рівень підтримки України. Більш того, підтримка України – чи не єдине питання, яке об'єднує наразі республіканців та демократів.

Втім, не варто забувати прізвища 10 республіканців, які проголосували проти надання ленд-лізу Україні.

Певні наслідки наближення виборів все ж може мати. 

Не дивлячись на двопартійну підтримку України зараз, листопадові вибори та ймовірна більшість республіканців після можуть дещо зменшити увагу до українського питання та швидкість прийняття рішень, хоча багато республіканців зараз, власне, і критикують повільність дій демократів. 

Також залишається відкритим питання, чи піде на користь Україні республіканська більшість у Конгресі – з цього питання можна знайти як аргументи за, так і проти. 

Попри певні досягнення з відновлення економіки і створення рекордно великої кількості робочих місць, американці залишаються незадоволені демократами.

Докладніше - в матеріалі Світлана Ковальчук Виборчі перегони під час війни: як оновлення Конгресу може змінити політику США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.