101-річній жінці повернули картину, яку в її сім’ї вкрали нацисти

фото
Неділя, 12 червня 2022, 22:05

101-річна Шарлотта Біскофф ван Хеемскерк з Нідерландів змогла отримати назад картину, яку в її сім’ї вкрали нацисти в роки Другої світової війни – портрет Стівена Волтерса нідерландського художника Каспара Нетшера 1683 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Картина належала батьку Шарлотти Біскофф, який жив у нідерландському місті Арнем. Після вторгнення нацистів у Нідерланди він сховав полотно в банку, сподіваючись, що там воно буде в безпеці. Але нацисти знайшли картину і вкрали її.

 
Фото: Sotheby's

Арнем було звільнено силами Союзників у 1944 році, але відтоді про картину нічого не було чути.

Але лондонській Комісії з викрадених творів мистецтва вдалося з'ясувати, що роботу Нетшера було виставлено в галереї в Дюссельдорфі у 1950-х роках, після чого продано на аукціоні в Амстердамі в 1969 році, після чого вона потрапила до приватного колекціонера в Німеччині у 1971-му.

Після переговорів колекціонер погодився віддати картину доньці власника – Шарлотті Біскофф, оскільки її батько помер ще у 1969 році.

 
Фото: Sotheby's

"У мене було п’ятеро братів і сестер, у яких народилось 20 дітей, і вони дуже милі. Тож я ніколи не мала відчуття, що картина – моя. Вона сімейна", – говорить жінка.

Через пів року після повернення картини Біскофф вирішила продати її на аукціоні в Лондоні. Очікується, що за неї віддадуть від 30 до 50 тисяч фунтів стерлінгів.

У березні минулого року повідомлялось, що Франція збирається повернути єдину картину Густава Клімта у своїй національній колекції спадкоємцям єврейської родини, яка через нацистів була змушена продати полотно більше 80 років тому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: