Як Євросоюз допомагає Україні на тлі вторгнення Путіна

коротко
Понеділок, 13 червня 2022, 10:56

Після початку російської агресії перелік єврокомісарів, що опікуються Україною, зріс. Наша держава опинилася у зоні відповідальності також Янеза Ленарчича – єврокомісара, відповідального за гуманітарну допомогу та цивільний захист.

Наприкінці тижня він відвідав Україну та перед завершенням візиту поспілкувався з "Європейською правдою". Розмову з єврокомісаром дивіться на нашому Youtube-каналі, або читайте у матеріалі "ЄК ухвалить висновок по заявці України на членство швидше, ніж для будь-якої держави досі".

Про що говорив Янез Ленарчич:

"Ви маєте повну підтримку Євросоюзу. Від першого дня російського вторгнення ЄС робить усе, що може, щоби допомогти вам захистити себе".

"Станом на зараз ми скоординували постачання в Україну майже 40 тисяч тонн безповоротної допомоги. Йдеться про різноманітні речі – від харчів, ліків та палива до медичного обладнання, пожежних машин та швидких. А ще ми надаємо специфічні речі – наприклад, матеріали для захисту культурних пам’яток, сільгосптехніку. І навіть насіння соняшника".

"Вартість допомоги, яку ми надали за цей час, складає понад 350 мільйонів євро. Паралельно Єврокомісія виділила для України 130 млн євро для гуманітарної підтримки. …в Києві я був радий оголосити про виділення додаткових 205 млн євро. Це фінансова допомога ЄС, що в основному йде на потреби внутрішніх переселенців".

"Раніше ООН звернулася до донорів з проханням надати 2,1 млрд євро гуманітарним організаціям, що працюють в Україні. Наш внесок, 335 млн євро, сам по собі складає значний шмат цієї суми. Але якщо додати також внески усіх держав-членів ЄС, то виходить понад 1,2 млрд євро. Тобто ЄС разом фінансує понад половину гуманітарної допомоги Україні!". 

"...European peace facility, де ми вже виділили 2 млрд євро для військових потреб, щоби допомогти Україні оборонятися. І я хочу підкреслити, що це уперше в історії, коли ЄС надає іншій державі, тобто Україні, оборонну допомогу.

Є також багато програм, за якими гроші йдуть в бюджет України, щоби допомогти  вам у цей складний період. І це мільярдні суми!". 

"Крім того, ЄС вже засвідчив, що він допоможе Україні відбудовуватися. І я чекаю, що у наступні тижні будуть новини про виділення коштів на це. А окрім допомоги з бюджету ЄС, буде ще допомога для реконструкції від держав-членів".

"Висновок про українську заявку на членство, яку зараз готує Єврокомісія, буде готовий швидше, ніж щодо будь-якої держави до сьогодні".

Більше - у матеріалі "ЄК ухвалить висновок по заявці України на членство швидше, ніж для будь-якої держави досі". Або, пропонуємо подивитися відеоверсію розмови

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: