Регулятор ЄС розкритикував обмеження на пересування в Шенгенській зоні на час пандемії COVID-19

Понеділок, 13 червня 2022, 21:39

Європейська палата аудиторів констатувала, що запроваджені Європейською комісією обмеження на пересування в Шенгенській зоні не були належним чином виправдані.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у звіті ЄПА.

На думку регулятора, контроль за правилами пересування в межах Шенгенської зони з березня 2020 року "повною мірою не гарантував дотримання правил Шенгену".

У звіті зазначається, що з березня 2020 року по липень 2021-го Єврокомісія отримала 150 повідомлень про прикордонні перевірки в межах Шенгенської зони. З них 135 стосувалися виключно коронавірусу.

"Їхній аналіз чітко показує, що повідомлення не містили достатніх доказів, щоб засвідчити, що прикордонний контроль справді був крайнім заходом або був пропорційний і обмежений у часі. Понад те, Комісія не розпочала процедури покарання відносно довготривалих перевірок на кордоні, які були запроваджені ще до пандемії", – зазначили в Європейській палаті аудиторів.

Через пандемію коронавірусу частина держав-членів ЄС, зокрема і в Шенгенській зоні, закрила кордони, намагаючись спинити поширення хвороби – попри те, що в Шенгені передбачений вільний рух без прикордонних перевірок. При цьому держави Шенгенської зони все ж можуть вводити обмеження на перетин кордону з міркувань серйозної загрози внутрішній безпеці.

Шенгенська зона є найбільшою у світі безпаспортною зоною, що дозволяє необмежене пересування людей між 26 європейськими країнами.

До Шенгенської зони входять майже всі члени ЄС, окрім Болгарії, Ірландії, Кіпру, Румунії та Хорватії. Крім того, частиною Шенгену є Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія, які до Євросоюзу не входять.

У лютому 2022 року країни Європейського Союзу домовилися контролювати Шенгенську зону через регулярні зустрічі на рівні міністрів, зміцнюючи політичне управління так само, як збори єврозони визначають економічну політику.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: