Генсек НАТО і кілька лідерів країн обговорять у Гаазі війну в Україні і саміт Альянсу

Вівторок, 14 червня 2022, 17:19

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і невелика група лідерів країн Альянсу збираються в Нідерландах, щоб обговорити війну Росії проти України та підготуватися до саміту в Іспанії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Неформальна зустріч проходить у вівторок увечері в офіційній резиденції прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте в Гаазі, а співорганізатором виступає його данська колега Метте Фредеріксен. Серед інших лідерів присутні президент Румунії та прем’єр-міністри Бельгії, Польщі, Португалії та Латвії.

На зустрічі, ймовірно, також розглядатимуть заявки Швеції та Фінляндії про приєднання до альянсу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган наклав вето на їх вступ, поки дві країни не змінять свою політику щодо підтримки курдських бойовиків, яких Анкара вважає терористами.

Зустріч є останнім раундом міжнародної дипломатії перед самітом НАТО 29-30 червня в Мадриді.

Прем'єр-міністр Латвії Криш’яніс Каріньш заявив у вівторок, що він сподівається і очікує, що в Гаазі буде обговорюватися посилення східного флангу, зокрема в країнах Балтії.

Зустріч у Гаазі відбувається після зустрічі в п’ятницю в Бухаресті дев’яти країн НАТО на східному фланзі альянсу, де деякі лідери закликали НАТО посилити захист у світлі війни Росії проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: