Що змінить зустріч "Рамштайн-3" у постачанні зброї до України

Аналітика коротко
Середа, 15 червня 2022, 16:00

Під головуванням міністра оборони США Ллойда Остіна сьогодні в Брюсселі у форматі "Рамштайн" пройде зустріч начальників штабів та міністрів оборони з майже 50 країн. 

Основним питанням зустрічі буде надання військової допомоги Україні. 

Усі сигнали Заходу, що передували "Рамштайн-3", були швидше оптимістичними. І це дає сподівання не лише на збільшення військової допомоги (навряд чи такої кількості, як просить Київ), а й на прискорення її надання Україні, йдеться у статті кандидатки політичних наук, виконавчої директорки YES Світлани Ковальчук Більше та швидше: чи змінить "Рамштайн-3" підходи Заходу до допомоги Україні.

"Рамштайну-3" передувала заява Джо Байдена від 1 червня про новий, вже одинадцятий пакет військової допомоги Україні.

Вартість нового пакета допомоги складає $700 млн і вперше включатиме артилерійські ракетні системи високої мобільності HIMARS, які вкрай необхідні ЗСУ.

Загалом оголошений пакет допомоги включає понад 1400 протиповітряних систем Stinger, більше ніж 6500 протитанкових комплексів Javelin, більше ніж 20 000 інших систем проти броньованої техніки, більше ніж 700 дронів Switchblade, 121 дрон Phoenix, 108 гаубиць 155-мм та боєприпаси до них, 90 тактичних бойових машин для перевезення гаубиць, 15 тактичних машин порятунку, 20 гелікоптерів Мі-17, сотні броньованих колісних високомобільних машин, 200 броньованих машин піхоти М113, більше ніж 7000 рушниць і боєприпаси до них, 75 000 наборів захисту та шоломів, системи лазерного наведення ракет, БПЛА Puma, безпілотні човни для захисту узбережжя, радари, вибухівку, системи зв’язку та прилади нічного бачення, захисне обладнання та екіпірування, медичні поставки та системи глушіння сигналів.

Затвердження останнього пакета супроводжувалося як ніколи вагомими застереженнями з боку Сполучених Штатів. 

Адміністрація Байдена схвалила передачу перших чотирьох систем HIMARS лише після того, як отримала запевнення від України, що вона не буде використовувати їх для здійснення транскордонних атак на Росію. 

У Вашингтоні також вирішили надіслати для них боєприпаси, які мають дальність дії близько 45 миль (72 км), а не передову тактичну ракетну систему великої дальності (ATACMS), яка може сягати до 186 миль.

Втім, гарантії з боку Києва заспокоїли Вашингтон. Свідченням цього стала поява інформації про можливу передачу нових складних систем. 

Нещодавно Reuters оприлюднило інформацію про можливий продаж Україні чотирьох безпілотників MQ-1C Grey Eagle з відповідними боєприпасами – ракетами AGM-114 Hellfire. 

У випадку, якщо все-таки буде прийняте рішення про постання безпілотників Grey Eagles до України, це означатиме нову главу в постачанні зброї в Україну і може відкрити двері для відправки Києву ще більш складних систем. 

Цінність Grey Eagle, відомого також як Reaper, полягає у тому, що безпілотник може літати до 30 годин, збирати величезні обсяги даних спостереження та стріляти точними ракетами Hellfire. Система багаторазова, на відміну від менших боєприпасів Switchblade, які США вже відправили на передову.

Позитивні новини напередодні "Рамштайну-3" дають підстави для обережного оптимізму. 

Рішучість США посилювати підтримку України, а також готовність передавати все більш сучасне та ефективне обладнання, ігноруючи погрози з боку РФ, мають задати загальний тон на засіданні.

Докладніше - у матеріалі Світлани Ковальчук Більше та швидше: чи змінить "Рамштайн-3" підходи Заходу до допомоги Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.