Розблокувати Чорне море неможливо інакше ніж військовим шляхом - Загороднюк

Четвер, 16 червня 2022, 12:56

Розблокувати українські порти в Чорному морі можна кількома шляхами, але всі вони передбачають залучення військових.

Про це в інтерв'ю "Європейській правді" заявив голова правління Центру оборонних стратегій та ексміністр оборони України Андрій Загороднюк.

Загороднюк зазначив, що Туреччина не готова пропускати кораблі НАТО і намагається позиціонувати, що саме вона є гарантом безпеки в Чорному морі. При цьому Росія фактично окупувала більшу частину Чорного моря.

"Я думаю, що період їхньої наївності мине і постане вибір: або вони починають діяти як гарант безпеки, або дозволяють іншим кораблям заходити на бойове чергування у Чорне море, або ми переходимо до патрулювання Чорного моря з повітря", - сказав він.

За словами Загороднюка, для цього треба гарантувати безполітну зону плюс зону, вільну від військових. Це мають забезпечити інші члени НАТО, наприклад Британія. США такої амбіції не мають, натомість Британія розуміє стратегічне значення Чорного моря.

"Розблокувати Чорне море неможливо інакше ніж військовим шляхом. Говорити про якісь переговори з Росією – несерйозно. ООН та Туреччина намагалися, але ми від початку говорили, що це закінчиться нічим. Саме це і сталося", - сказав ексміністр.

Загороднюк вважає, що операцію треба назвати операцією зі створення гуманітарного коридору і залучення НАТО до неї – це не участь у війні, а участь у запобіганні світовій продовольчій кризі.

"Це має відкрити доступ до наших чорноморських портів. Саме у такій формулі це і треба політично проштовхувати", - сказав він.

Напередодні прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у розмові з президентом України Володимиром Зеленським висловив сподівання, що в найближчі дні вдасться досягти прогресу в питанні експорту українського зерна.

Як відомо, уряди ЄС розглянуть можливість надання Україні тимчасових сховищ для зернових, щоб допомогти в збереженні врожаю та забезпеченні майбутніх поставок на світові ринки. А федеральний уряд Німеччини планує створити фонд для закупівлі зернових контейнерів, щоб прискорити експорт зернових із України в умовах морської блокади.

Своєю чергою президент США Джо Байден заявив, що Вашингтон спільно з європейськими союзниками працює над вивезенням зерна з України залізничним шляхом, зокрема шляхом будівництва зерносховищ на українському кордоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: