Норвегія заборонила імпорт морської нафти з Росії

П'ятниця, 17 червня 2022, 20:10

Міністерка закордонних справ Норвегії Аннікен Гуйтфельдт у п’ятницю оголосила про приєднання країни до шостого пакету санкцій Європейського Союзу проти Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TV2.

"Ми спільно з ЄС підтримуємо санкції проти Росії, щоб підтримувати тиск на уряд і еліту цієї країни. Тепер ми забороняємо імпорт нафти, що транспортувалася морем із Росії до Норвегії", – сказала Гуйтфельдт на пресконференції.

Заборона на імпорт російської нафти починає діяти вже зараз, але уряд Норвегії передбачив перехідні періоди для її впровадження: до 5 грудня 2022 року – для сирої нафти і до 5 лютого 2023 року – для нафтопродуктів.

"Санкції з кожним пакетом посилювались. Заборона імпорту нафти, обмеження щодо кількох найбільших банків і заборона експорту певних товарів можуть завдати впливу військовій потузі Росії", – наголосила глава МЗС Норвегії.

Раніше до шостого пакету санкцій ЄС приєдналася також Швейцарія.

Як повідомлялося, 3 червня Рада ЄС затвердила шостий пакет економічних і персональних санкцій, спрямованих проти РФ і Білорусі.

Зокрема, ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів з Росії до ЄС. Поступова відмова від російської нафти триватиме від шести місяців для сирої нафти до восьми місяців для інших нафтопродуктів.

Крім того, ЄС поширює діючу заборону на надання спеціалізованих послуг фінансових повідомлень (SWIFT) на три додаткові російські кредитні установи – найбільший російський банк Сбербанк, Кредитний банк Москви та Російський сільськогосподарський банк – а також Білоруський банк розвитку та реконструкції.

Також Євросоюз призупинив мовлення в блоці ще трьох російських державних телеканалів та розширив список осіб та організацій, на яких поширюються обмеження на експорт товарів і технологій подвійного використання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: