Сербія не буде визнавати Косово попри заклики ЄС

Субота, 18 червня 2022, 09:59

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що позиція країни щодо визнання Косова не змінилася попри нещодавні заклики Європейського Союзу переглянути її.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Взаємне визнання – це те, чого прагне ЄС. Добре, що вони прагнуть саме цього, але це не те, чого хочемо ми. І, як я й казав, у кожного своя робота. У них своя, у нас – своя", – сказав Вучич.

Він додав, що діалог між Сербією та Косовом за посередництва ЄС повинен зосереджуватися на нормалізації відносин, а не на взаємному визнанні.

Аргумент для Путіна: як питання Косова повернулося у велику політику

Зазначимо, що кілька днів тому комітет Європейського парламенту з міжнародних справ схвалив доповідь, у якій вказувалося, що фінальна угода між Сербією та Косовом повинна закріпити їхнє взаємне визнання.

Також парламентарі закликали ЄС узгодити свою зовнішню політику з європейською та запровадити санкції проти Росії через її вторгнення в Україну.

Нагадаємо, на пресконференції минулого тижня між канцлером Німеччини Олафом Шольцом і президентом Сербії Александром Вучичем виникла суперечка, під час якої лідери двох країн не погодилися не лише з приводу санкцій проти Росії, а й щодо визнання Косова незалежною державою.

Між Сербією і Косовом ще з 2011 року триває діалог з нормалізації за посередництва Євросоюзу. У результаті сторони підписали понад 30 угод, але більшість із них не були втілені або ж були втілені частково.

Питання взаємного визнання Сербії та Косова в межах цього діалогу ніколи не обговорювалось.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.