У Британії відзначають 70-річний ювілей перебування королеви на престолі

фото
Четвер, 2 червня 2022, 11:40

У Великій Британії в четвер стартують урочистості з нагоди відзначення 70-ї річниці правління королеви Єлизавети ІІ.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Очікується, що мільйони людей по всій Британії та у всьому світі приєднаються до урочистостей, які розпочинаються в четвер, на честь 96-річної королеви, яка царює довше, ніж будь-який із її попередників.

Королева Єлизавета подякувала всім, хто причетний до її платинового ювілею.

"Дякую всім, хто брав участь у скликанні громад, сімей, сусідів і друзів, щоб відзначити мій платиновий ювілей у Сполученому Королівстві та по всій Співдружності", – заявила вона.

 
Офіційний портрет королеви до Платинового ювілею, зроблений у Віндзорському замку

"Я продовжую надихатися доброю волею, продемонстрованою мені, і сподіваюся, що найближчі дні дадуть можливість подумати про все, чого було досягнуто за останні 70 років, коли ми дивимося в майбутнє з впевненістю та ентузіазмом" - додала королева.

Однак, з огляду на похилий вік монарха та останні проблеми зі здоров’ям, які привели до того, що королева скасувала участь у деяких заходах, особиста участь Єлизавети в урочистостях може бути дещо обмеженою.

Святкування починаються з військового параду Trooping the Color в центрі Лондона, і вперше Єлизавета прийме привітання від 1500 солдатів і офіцерів з балкона Букінгемського палацу.

Інші члени королівської сім'ї, у тому числі син і спадкоємець принц Чарльз і його старший син принц Вільям, виконуватимуть інші церемоніальні обов'язки від її імені, хоча велика увага буде зосереджена на тих, хто не буде присутній.

Очікується, що другий син принца Ендрю, який в лютому врегулював позов США, у якому його звинуватили в сексуальному насильстві над неповнолітньою, не візьме участі у святкуваннях.

Онук королеви принц Гаррі, який зараз проживає в Лос-Анджелесі зі своєю американською дружиною Меган, відвідає парад, але буде відсутній, коли королівська сім'я збереться на балконі палацу, щоб подивитися, як пролітають сучасні та історичні літаки Королівських ВПС після параду.

Опівдні в Лондоні, по всій Британії та з кораблів Королівського флоту в морі також прозвучать гарматні салюти, а ввечері по всій країні та Співдружності будуть запалені маяки, а королева буде керувати освітленням маяка Платинового ювілею у Віндзорському замку.

У четвер не тільки розпочинається святкування ювілею, але й виповнюється 69 років з дня коронації Єлизавети, яка стала королевою після смерті свого батька Георга VI у лютому 1952 року.

Опитування показують, що вона залишається надзвичайно популярною та шанованою серед своїх підданих: одне опитування цього тижня показало, що вісім із 10 людей позитивно ставляться до неї, а ще три чверті вважають, що вона добре попрацювала як королева.

У п'ятницю в лондонському соборі Святого Павла відбудеться служба подяки, а в суботу члени королівської сім'ї відвідають кінні перегони в Епсом-Дербі.

Пізніше біля Букінгемського палацу відбудеться концерт, на якому виступлять рок-група Queen, американська R&B співачка Алісія Кейс та американська співачка Даяна Росс.

У неділю, за оцінками чиновників, у Британії відбудеться понад 16 000 вуличних вечірок, а британський уряд каже, що близько 600 "Великих ювілейних обідів" пройдуть у 80 країнах від Гренландії до Нової Зеландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.