До МЗС Росії викликали посла ЄС через транзитні обмеження Литви

Вівторок, 21 червня 2022, 11:27

МЗС Росії викликало посла ЄС Маркуса Едерера у зв'язку з обмеженнями, введеними Литвою через європейські санкції щодо РФ.

Про це повідомило російське державне агентство ТАСС, пише "Європейська правда".

Відзначається, що глава представництва Євросоюзу в Москві прибув до російського МЗС, куди був викликаний у зв'язку з обмеженнями транзиту низки товарів із суб'єктів РФ до Калінінградської області.

У п'ятницю губернатор Калінінградської області Росії Антон Аліханов заявив, що з суботи Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

Пізніше міністерство закордонних справ Росії викликало очільницю посольства Литви у Москві, назвавши дії Литви "відкрито ворожою" провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов'язань.

Своєю чергою міністерство закордонних справ Литви викликало тимчасового повіреного у справах Росії Сєргєя Рябоконя і роз’яснило йому обмеження, під які підпадає транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Європейський Союз заявив, що перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит окремих товарів своєю територією до Калінінградської області Росії.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель запевнив, що заяви російських осіб щодо нібито блокади Калінінградської області не відповідають дійсності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.