Шольц: ЄС має реформуватися, перші ніж приймати нових членів

Четвер, 23 червня 2022, 08:20

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у середу, що ЄС має змінити свої правила затвердження рішень у ключових сферах, таких як зовнішня політика, перш ніж ЄС зможе прийняти нові країни-члени, такі як Україна.

Про це Шольц сказав, виступаючи перед Бундестагом у Берліні в середу, повіджомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Канцлер заявив у своєму виступі, що ЄС повинен бути "здатний приймати нових членів".

Він стверджував, що Євросоюз має змінити свої правила голосування з одностайності на кваліфіковану більшість, щоб окремі країни не блокували рішення. Він окремо згадав зовнішню політику як одну з областей, де потрібні такі зміни.

Раніше Шольц заявляв, що рішення про зміну правил голосування може бути ухвалене швидко, якщо всі країни ЄС дадуть свою згоду. Однак кілька країн ЄС, у тому числі Франція, вже висловили заперечення проти відмови від права вето у таких ключових сферах, як зовнішня політика.

Канцлер Німеччини також виступив за ширші інституційні реформи ЄС, які, ймовірно, вимагатимуть складних змін у договорах, і заявив, що такі реформи "мають використовуватися для зміцнення демократії та верховенства права в ЄС".

У виступі Шольц також пообіцяв Україні подальшу підтримку, в тому числі зброєю.

Крім того він заявив, що тільки Україна має вирішувати щодо свого майбутнього і виступив проти домовленостей за спиною Києва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.