Зловмисники в ЄС хотіли продати українських біженців у трудове і сексуальне рабство

Четвер, 23 червня 2022, 14:18

Правоохоронні органи 14 країн ЄС спільно з Європолом викрили мережу зловмисників, які в соцмережах знаходили українських біженців і обманом намагалися продати їх у трудове чи сексуальне рабство.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу Європолу.

Правоохоронці здійснили моніторинг онлайн-ресурсів, які пропонували допомогу біженцям з України у виїзді, пошуку житла і роботи – зокрема сайти знайомств і вакансій та платформи секс-послуг.

Наприкінці травня вони встановили підозрілі рекламні оголошення, спрямовані на українських біженців, і перевірили, чи пов’язані вони з експлуатацією праці чи секс-послуг.

Усього з-поміж 125 платформ, що увійшли до моніторингу, було виявлено дев’ять осіб, імовірно причетних до торгівлі людьми, і виявлено дев’ять імовірних жертв зловмисників. У результаті було розпочато 15 розслідувань за участі 93 правоохоронців країн ЄС.

У Європолі зазначають, що онлайн-платформи посилили заходи по боротьбі зі зловживаннями, спрямованими проти українських біженців, проте на них усе ще поширюється значна кількість повідомлень від зловмисників, скерованих насамперед проти українських жінок.

Розслідувачі виявили спроби заманити жертв пропозиціями "фотосесій", обіцянками "світлого майбутнього", що призводило до сексуального рабства, або варіантами поселення за кордоном.

Як повідомлялося, Європол стурбований, що озброєння, яке нині постачається Україні з ЄС у вигляді військової допомоги для протистояння російській збройній агресії, згодом може потрапити до рук злочинців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.