Єврокомісія готує план зі зменшення залежності від газу

П'ятниця, 24 червня 2022, 18:08

Європейська комісія до липня має підготувати для лідерів Європейського Союзу план зі скорочення споживання газу, щоб бути готовими до можливих перебоїв у його постачанні.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це на брифінгу за підсумками Європейської ради заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Ми переглянули всі національні кризові плани, щоб упевнитися, що кожна держава-член готова до подальших перебоїв у постачанні газу. І ми працюємо над загальноєвропейським планом зі зменшення споживання газу разом із галуззю та 27 державами-членами", – сказала вона.

Постачання газу в ЄС гарантовані, але ситуація серйозна - Єврокомісія

Фон дер Ляєн додала, що пандемія коронавірусу показала ЄС, що "коли ми діємо разом і уникаємо розколу, ми сильні та маємо значний вплив".

"Повернення до дешевих енергоносіїв не буде. Тому паралельно з тимчасовою і обмеженою підтримкою окремим домогосподарствам і підприємствам важливо пристосувати наші економіки до нових умов… Ключова причина нашої проблеми – це залежність від викопного палива, якої ми маємо позбутися", – додала президентка Єврокомісії.

Вона зазначила, що ЄС працюватиме й надалі над переходом на відновлювані джерела енергії, зокрема в межах свого плану REPowerEU, що передбачає 300 мільярдів євро інвестицій.

В уряді Німеччини допускають зупинки підприємств через менші обсяги постачання газу з РФ

Раніше стало відомо, що ЄС домовився з Норвегією про збільшення постачання газу.

Нагадаємо, голова Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що Росія взимку повністю перекриє постачання газу.

За даними Європейської комісії, уже 12 країн ЄС постраждали від скорочення поставок газу з Росії.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.