Університет у Швейцарії не буде позбавляти Муссоліні звання почесного доктора

Неділя, 26 червня 2022, 19:51

Лозаннський університет у Швейцарії відмовився позбавляти колишнього диктатора Італії Беніто Муссоліні звання почесного доктора, хоча й визнав, що його присудження було "серйозною помилкою".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Група експертів, яка розглядала ситуацію, виснувала, що присудження Муссоліні звання почесного доктора "становило серйозну помилку з боку академічного й політичного керівництва" тогочасної Швейцарії.

"Це звання є легітимізацією кримінального режиму та його ідеології", – йдеться у звіті експертної групи.

Водночас вона не рекомендувала скасовувати звання Муссоліні, оскільки це могло б створити хибне враження, що початкове рішення можна "виправити сьогодні".

Лозаннський університет своєю чергою заявив, що скасування звання почесного доктора Муссоліні могло б викликати обурення через те, що установа намагається стерти своє помилкове минуле.

"Замість того щоб заперечувати чи стирати цей епізод, який є частиною історії, керівництво Лозаннського університету хоче, що він слугував постійним попередженням", – йдеться в заяві навчального закладу.

Беніто Муссоліні вважається засновником фашизму – тоталітарної ідеології, на якій ґрунтувалася політична система Італії у 1920-40-х роках.

З 1902 по 1904 рік Муссоліні жив у Швейцарії. У 1937 році Лозаннський університет надав фашистському лідеру звання почесного доктора за "створення й утілення на батьківщині соціальної організації… яка залишить глибокий слід в історії".

Минулого року німецькі чиновники у місті Потсдам виявили, що Йозеф Геббельс, головний пропагандист Гітлера, досі є почесним громадянином через 75 років після падіння Третього рейху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.