Боррель шкодує, що патріарх Кіріл не потрапив під санкції ЄС

Понеділок, 27 червня 2022, 19:02

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель висловив жаль через те, що країни Євросоюзу не змогли узгодити санкції проти глави Російської православної церкви патріарха Кіріла.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Боррель написав у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

Глава МЗС Литви розповів, як патріарха Кирила викреслили із санкційного списку ЄС

"Наприкінці травня ми досягли згоди щодо шостого пакету санкцій проти Росії. Але нам знадобився понад місяць для його затвердження. І мушу з жалем сказати, що певні його остаточні положення були пом’якшені, а в останню мить з переліку підсанкційних осіб виключили патріарха Кіріла, попри те, що його присутність у списку не була оскаржена під час обговорень у Раді, і незважаючи на його тривалу підтримку війни Путіна", – написав він.

Боррель підкреслив, що з плином війни в Україні швидкість і рішучість дій Європейського Союзу все зменшувалася.

"Схожу динаміку ми спостерігаємо щодо відкриття переговорів про вступ Північної Македонії та Албанії, де одна країна блокує те, на чому зійшлися решта – знову ж таки, з негативними наслідками для репутації та впливу ЄС", – додав він.

Британія наклала санкції на патріарха Кирила та ще низку осіб

Як повідомлялось, Євросоюз не включив патріарха Московського Кирила (Владіміра Гундяєва) у список осіб, на яких розширили санкції за війну РФ проти України у рамках шостого пакета, затвердженого на початку червня.

З інформації західних ЗМІ ще на етапі обговорення санкційного пакета стало відомо, що Владіміра Гундяєва спершу включили у список, але врешті вилучили через позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана. 

Орбан відкрито заявляв, що не підтримує запровадження санкцій проти глави Російської православної церкви, оскільки "це поставить під загрозу релігійну свободу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.