Росія будує радар для виявлення винищувачів біля кордону з Норвегією

фото
Вівторок, 28 червня 2022, 18:17

Біля кордону з Норвегією Росія розпочала будівництво радара "Резонанс-Н", здатного виявляти винищувачі-бомбардувальники F-35, що перебувають на озброєнні норвезьких і фінських збройних сил.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Barents Observer із посиланням на дані супутникових знімків Google Earth.

Радар "Резонанс-Н" будується на місці колишньої радянської військової бази Корзуново, розташованої за 10 кілометрів він російсько-норвезького кордону.

За даними The Barents Observer, будівництво мало початися ще два роки тому, але це сталося вже під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Супутникове фото російського радара
Супутникове фото російського радара "Резонанс-Н", який будується біля кордону з Норвегією, 2022 рік
Фото: Google Earth

Установка складатиметься з чотирьох стаціонарних радарних модулів, кожен із яких покриватиме 90 градусів простору, забезпечуючи таким чином моніторинг усієї довколишньої території.

За словами російських розробників, "Резонанс-Н" здатен виявляти винищувачі на відстані до 600 кілометрів, а балістичні ракети – на відстані до 1200 кілометрів.

Найближчі до радара аеропорти у Фінляндії (Рованіємі) та Норвегії (Евенес) розташовані саме в межах цього діапазону – 380 і 570 кілометрів відповідною. Таким чином, "Резонанс-Н" фактично охоплюватиме значну частину повітряного простору цих країн.

Розташування аеропортів Евенес (Норвегія) і Рованіємі (Фінляндія)
Розташування аеропортів Евенес (Норвегія) і Рованіємі (Фінляндія)
Фото: Google Earth

При цьому в Евенесі вже перебуває пара винищувачів F-35, які входять до групи швидкого реагування, а в Рованіємі вони мають бути розміщені з 2025 року.

Зазначається, що всього Росія планує встановити шість радарів "Резонанс-Н" уздовж свого Арктичного узбережжя – від півострова Кола на заході до Берингової протоки на сході.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.