Прем’єр Польщі натякнув на важливість долучення України до ініціативи "Тримор’я"

Понеділок, 6 червня 2022, 15:08

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що без незалежної України Ініціатива трьох морів не буде можливою, та  непрямо натякнув на важливість долучення України до цього формату співпраці.  

Як повідомляє RMF24, про це він сказав у промові на конгресі місцевого самоврядування ініціативи Тримор’я.

Моравецький зазначив, що війна в Україні доводить, наскільки важливою є співпраця між країнами східного флангу НАТО і ЄС.

"Тримор’я не може бути без вільної та суверенної України. І тому, на додачу до назви "Тримор’я", ми починаємо використовувати також термін "Міжмор’я", щоб краще відображати природу цієї частини Європи", - зазначив Моравецький.

Він зазначив, що говорив про практичний вимір цієї ініціативи під час останнього візиту до Києва з президентом і прем’єром України, і що така співпраця посилила би Східну Європу.

За його словами, розвиток інфраструктурної та іншої співпраці між цими державами й Україною може бути перевагою для усіх та сприяти повоєнній відбудові України. 

Матеуш Моравецький додав, що зараз у Тримор’я, на додачу до традиційної економічної, починає з’являтися і безпекова складова.

"Останніми роками ми говорили про розвиток можливостей, економічну співпрацю тощо, але зараз ми маємо додати ще один важливий компонент. Україна зараз бореться за свій суверенітет, але в ширшому значенні - і за суверенітет держав Тримор’я", - сказав прем’єр. 

Ініціатива трьох морів наразі об’єднує 12 держав Центрально-Східної Європи і Балтії - Австрію, Чехію, Словаччину, Польщу, Угорщину, Румунію, Болгарію, Латвію, Литву, Естонію, Словенію та Хорватію. Мета ініціативи - стимулювати економічний розвиток і партнерство. 

Читайте також Тримор'я стає ближчим: що допоможе Україні в центральноєвропейській ініціативі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: