Уряд Польщі, де майже повністю заборонили аборти, звинуватили у створенні "реєстру вагітностей"

Понеділок, 6 червня 2022, 19:24

Опозиція і правозахисники у Польщі звинуватили владу у створенні "реєстру вагітностей" через розширення обсягу даних, що збирається в пацієнтів медзакладів, тоді як в уряді це заперечують.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації АР.

У п’ятницю міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельський підписав указ про розширення обсягу інформації про пацієнтів, яка зберігається в центральних базах даних. До неї відтепер входять дані про групу крові, алергії та вагітність.

Речник МОЗ Польщі Войцех Андрусевич стверджує, що рішення відповідає рекомендаціям Європейського Союзу (щоб пацієнти могли отримати однакову медичну допомогу в інших країнах ЄС), а доступ до даних будуть мати лише медики.

"Ніхто в Польщі не створює реєстр вагітностей", – заявив Андрусевич польському телебаченню.

А проте, правозахисники й опозиційні політики стверджують, що нове рішення польського уряду означатиме ще більший контроль за репродуктивним здоров’ям жінок – на тлі майже повної заборони абортів.

Вони стверджують, що польська поліція зможе використати зібрані дані проти жінок, чия вагітність була перервана навіть у разі викидня, або відстежувати тих, хто замовляє собі заборонені протизаплідні пігулки.

Очільниця руху "Жіночий страйк" Марта Лемпарт вважає, що польська влада зможе також розголошувати дані про стан здоров’я для дискредитації неугодних. У 2020 році польські державні ЗМІ повідомили про позитивний тест на COVID-19 Лемпарт ще до того, як вона сама отримала результат.

У жовтні 2020 року Конституційний суд Польщі своїм рішенням оголосив, що аборт через дефекти плоду суперечить Конституції, встановивши правову основу, яка рівносильна майже повній забороні на переривання вагітності в країні. Це рішення викликало масові протести в країні, особливо після кількох випадків смерті вагітних жінок.

А в грудні 2021 року в Сеймі проводили дебати щодо так званого громадянського законопроєкту, який пропонує повністю заборонити аборти, прирівняти їх до вбивства та карати багаторічним ув’язненням.

Читайте також: Смерть через заборону абортів: чому Польща знову піднялася на антиурядові протести.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.