Чому Естонія поринула у політичну кризу і як це може вплинути на відносини з Україною

Аналітика коротко
Вівторок, 7 червня 2022, 10:00

У Естонії політична криза. Вона може мати наслідки й для Києва, особливо якщо до влади прийдуть сили, які часто називають проросійськими.

Такого сценарію в Естонії зараз намагаються уникнути – і заради цього пішли на дещо нестандартні кроки, пише редактор "Європейської правди" Юрій Панченко у статті Позбутися друзів Росії та зберегти уряд: як Естонія долає політичну кризу.

Криза в уряді Естонії була очікуваною, а от шлях її вирішення виявився дещо неочікуваним. 

Після виборів у березні 2019 року в Естонії Центристська партія оперативно сформувала коаліцію з правопопулістською партією EKRE та правими консерваторами з "Вітчизни".

Причому Партія реформ, яка посіла на виборах перше місце, до коаліції не потрапила.

Ця коаліція від самого початку була проблемною – лідери EKRE регулярного генерували конфлікти своїми заявами, і зрештою уряд звинуватили у явно корупційній дії – видачі пільгового кредиту забудовнику Porto Franco.

Це дало другий шанс Партії реформ, проте дещо несподівано там вирішили обрати в партнери по коаліції своїх опонентів-центристів.

Формування коаліції лише з двох партій має свої переваги, проте вони нівелюються, якщо партії мають істотні розходження з принципових питань.

Центристську партію часто називають проросійською. Це дещо перебільшення – партія не підтримує нинішній курс РФ, хоча проросійські заяви інколи транслюють окремі її члени. Проте за центристів традиційно голосують російськомовні громадяни Естонії, адже ця партія відстоює права російської меншини та добрі відносини із РФ.

А на додачу в ті часи, коли це ще не стало повністю токсичним, Центристська партія мала угоду про співпрацю з "Єдиною Росією".

Російсько-українська війна загострила конфлікти всередині естонської коаліції.

Зрештою, як стверджує у своєму зверненні прем'єрка Кая Каллас, із семи міністрів від Центристської партії лише двоє отримали допуск до секретних документів НАТО, тож із таким складом міністрів "неможливо керувати країною у воєнний час".

Причиною звільнення міністрів-центристів офіційно названо позицію партії щодо законопроєкту про переведення початкової освіти на естонську мову. Йдеться про мову освіти у дитячих садках – рішення, яке попередньо було схвалено й центристами. Але згодом вони дали "задню", нібито після того, як більш детально проаналізували документ.

Втім, як часто зазначають, питання із мовою у дитсадках стало приводом для оновлення уряду, але не причиною.

Більш того, все виглядає так, що центристи готувалися до розвалу коаліції, попередньо домовившись про створення нової зі своїми старими партнерами: EKRE та "Вітчизною".

Зауважимо, що такий крок міг би стати вкрай неприємним сюрпризом для України – звичайно, Естонія не відмовилася б від свого зовнішнього курсу, але у підтримці Києва стала би набагато стриманішою. Слід додати, що саме маленька Естонія є лідером у військовій допомозі України.

Втім, прем'єрці Каї Каллас вдалося зруйнувати цей план. Попри очікування, вона оголосила не про розвал коаліції та свою відставку (як очікувалося), а лише про звільнення всіх міністрів, призначених за квотою Центристської партії.

Хитрий маневр ускладнив зміну влади в Естонії, проте ситуація ще далека від завершення.

Докладніше - у матеріалі Юрія Панченка Позбутися друзів Росії та зберегти уряд: як Естонія долає політичну кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: