Спецслужба Німеччини назвала російську пропаганду і хакерів серед найбільших загроз країні

Вівторок, 7 червня 2022, 20:28

Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер у вівторок представила звіт Федерального відомства з охорони конституції за 2021 рік, у якому перераховані найбільші загрози німецькій державі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Хоча звіт стосується подій 2021 року, тобто до вторгнення Росії в Україну, вже тоді німецька спецслужба зафіксувала помітне нарощування російських зусиль щодо дестабілізації внутрішньої ситуації у Німеччині. Нині ж, за словами Фезер, російська загроза "набула нового виміру".

Зазначається, що найбільшою загрозою демократії Німеччини торік, як і раніше, були німецькі праві екстремісти: їхня кількість зросла до 33 900, а число готових до насильства – до 13 500.

Як зазначила глава МЗС Німеччини, вони намагалися використовувати у своїх цілях пандемію коронавірусу (звідси – сплеск антиковідних протестів по всій Німеччині), руйнівні повені в липні 2021 року, а тепер – "агресивну війну Путіна та її наслідки".

Німецька спецслужба вважає, що не останню роль у нагнітанні антиковідних настроїв відіграла і російська пропаганда.

"Ми бачили вплив російської пропаганди, можу вказати насамперед на телепередачі Russia Today, присвячені питанню обов'язкової вакцинації. Там велася дуже активна робота проти такого заходу, що було дуже помітно", – стверджує Фезер.

Окремо у звіті Федерального відомства з охорони конституції згадана діяльність іноземних спецслужб у Німеччині: там вважають, що шпигунство повернулося до рівня "холодної війни", але тепер воно також супроводжується кібератаками – зокрема з Росії.

"Наразі ми вважаємо підвищеним ризик кіберсаботажу підприємств німецької критичної інфраструктури", – заявив глава відомства Томас Хальденванг.

Водночас Ненсі Фезер додала, що німецька влада уважно стежить за засобами та методами шпигунства, якими послуговується Росія.

"Саме тому наприкінці квітня ми вислали 40 співробітників російського посольства в Берліні, щодо яких ми змогли встановити їхню приналежність до російських спецслужб", – наголосила вона.

Раніше Федеральне відомство із захисту конституції звернуло увагу політиків та державних службовців на те, що "особливо в особливо важливих районах, таких як урядовий округ у Берліні, ризик прослуховування (Росією) та небезпека несанкціонованого витоку даних реальні і їх не можна недооцінювати".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: