Німеччина може судити за воєнні злочини в Україні росіян, але не Путіна – міністр юстиції

Четвер, 9 червня 2022, 21:49

Міністр юстиції Німеччини Марко Бушман заявив, що його країна почала попереднє розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні, та може притягти їх до відповідальності.

Про це Бушман заявив в інтерв’ю DW, повідомляє "Європейська правда".

"Німеччина розпочала так зване "структурне" розслідування. Ми можемо розслідувати воєнні злочини, скоєні за кордоном, зокрема іноземцями проти іноземних громадян, оскільки ми діємо за принципом міжнародного права відповідно до німецьких законів", – пояснив він.

За словами Бушмана, це розслідування передбачає збір і систематизацію доказів. Вони будуть використовуватися в разі, якщо злочинця арештують – коли він, приміром, потрапить до Європи.

"Виходячи з німецької перспективи, ми не можемо відправити під суд Володимира Путіна, принаймні поки він є президентом РФ. Однак не варто забувати, що в цьому ланцюжку – тих, хто віддає накази і виконує їх, – безліч людей", – пояснив глава німецького Мін’юсту.

"Про деяких командирів ми знаємо те, що вони дуже жорстко ведуть війну, імовірно винні у великій кількості військових злочинів. І якщо нам вдасться затримати таку людину, коли вона, наприклад, опиниться в Європі, і ми матимемо докази її провини, ми відправимо її під суд", – додав він.

Як повідомлялося, Європейська комісія розпочала новий проєкт у межах свого Інструменту зовнішньої політики для підтримки можливостей Міжнародного кримінального суду (МКС) із 7,25 млн євро.

Більше про притягнення до відповідальності за воєнні злочини РФ читайте у матеріалі: 12 друзів проти Росії: як універсальна юрисдикція дозволяє карати за злочини в Україні,

а також: "Щоби довести в суді, що був геноцид, треба "залізти в голову" злочинцю".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: