Німеччина і Чехія домовляються про заходи солідарності у разі дефіциту газу

Понеділок, 11 липня 2022, 18:57

Уряди у Берліні та в Празі схвалили спільну заяву, яка підтверджує їх намір завершити угоду про заходи солідарності у разі нестачі газу, чого Чехія давно домагалася.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише видання Euractiv.

Німеччина, найбільший імпортер російського газу до ЄС, також є ключовою країною-транзитером газу. Оскільки цієї зими назріває нестача газу, її сусіди побоюються скорочення експорту. 

"Газпром" скоротив постачання газу в Австрію на 70%

Договори про солідарність із Німеччиною вважаються її сусідами вкрай важливими для забезпечення безперебійного надходження газу.

"Європейська солідарність важливіша, ніж будь-коли раніше, в умовах нинішньої енергетичної кризи. Це також включає більш тісну координацію між безпосередніми сусідами", - прокоментував Роберт Габек, міністр економіки і віцеканцлер Німеччини.

У понеділок постачання російського газу "Північним потоком-1" було повністю зупинене через початок десятиденних планових робіт.

У минулому тимчасове скорочення потоків компенсувалося перенаправленням газу через Україну та Польщу. Проте потоки через Україну також впали у понеділок, а постачання через Польщу зупинилося кілька тижнів тому.

Раніше у липні глава Єврокомісії попередила про небезпеку повної зупинки поставок російського газу в ЄС. В уряді Франції це вже вважають найбільш імовірним сценарієм

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.