Кулеба в Гаазі закличе створити трибунал для притягнення до відповідальності керівництва РФ

Середа, 13 липня 2022, 16:37

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час участі в конференції про притягнення Росії до відповідальності за злочини планує закликати до створення спеціального трибуналу щодо керівництва РФ.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Кулеба заявив на брифінгу в середу.

У Гаазі в середу і четвер відбувається конференція Ukraine Accountability Conference щодо притягнення Росії до відповідальності за злочини, вчинені на території України, за участю міністерства закордонних справ та уряду Нідерландів, Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, Європейської Комісії та багатьох іноземних держав.

"Однією з ключових тем конференції стане створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Це буде центральною темою мого онлайн-виступу. Я закличу учасників перейти від дискусій до конкретних кроків, запропоную опрацювати підписання відповідного міжнародного договору", – зазначив глава МЗС.

Він пояснив, що Офіс прокурора МКС вже здійснює розслідування злочинів, вчинених росіянами в Україні, водночас суд не має компетенції розслідувати і переслідувати фізичних осіб за вчинення злочину агресії проти України через правові обмеження, закріплені в Римському статуті.

"Агресивна війна Росії проти України є найбільшою війною в Європі з 1945 року, і створення трибуналу стане належною правовою відповіддю на неї. Це можливість притягнути вище політичне і військове керівництво РФ до відповідальності за вчинення злочину агресії проти України", – додав Кулеба.

За словами міністра, в основі створення трибуналу лежатимуть норми і підходи, які застосовуються МКС, тож він буде доповнювати роботу суду, а не "створювати альтернативні практики і процеси".

Як повідомлялося, міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн очікує, що на розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військами в Україні, піде багато років.

Наприкінці травня представники групи країн, які працюють над розслідуванням воєнних злочинів Росії в Україні, провели координаційну зустріч в Гаазі на тлі закликів притягнути до відповідальності винних у скоєних звірствах.

Читайте також: Трибунал не тільки для Путіна: як реально покарати еліту РФ за агресію проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.