Берлін: на розслідування воєнних злочинів в Україні піде багато років

Вівторок, 12 липня 2022, 15:57

Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн очікує, що на розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військами в Україні, піде багато років.

Про це він сказав у вівторок у кулуарах неформальної зустрічі міністрів юстиції ЄС у Празі, пише "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

 "Є сотні тисяч, можливо навіть мільйони доказів, які необхідно переглянути, задокументувати та оцінити", - сказав Бушманн. На це, за його словами, піде багато років. 

Проте міністр висловив упевненість, що притягнути до відповідальності за воєнні злочини можна буде і в Німеччині. Бушманн згадав, серед іншого, судові процеси в Німеччині над кількома сирійцями, засудженими за тортури цього і минулого року.

Тим часом єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс закликав у Празі усі держави-члени ЄС приєднатися до європейської групи слідчих, які розслідують воєнні злочини в Україні. До групи наразі входять Польща, Словаччина та три держави Балтики. 

Докази, такі як відео- чи аудіозаписи, мають збиратися, за його словами, централізовано в судовому органі ЄС Євроюст у Гаазі, щоб вони не потрапили до рук Росії.

Наприкінці травня представники групи країн, які працюють над розслідуванням воєнних злочинів Росії в Україні, провели координаційну зустріч в Гаазі на тлі закликів притягнути до відповідальності винних у скоєних звірствах.

Читайте також: 12 друзів проти Росії: як універсальна юрисдикція дозволяє карати за злочини в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.