Уряд Британії ініціював вотум довіри до самого себе

Середа, 13 липня 2022, 17:19

Британський уряд ініціював голосування щодо вотуму довіри до самого себе - найімовірніше, воно пройде в понеділок.

Про це заявила прессекретар прем'єр-міністра Бориса Джонсона у середу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Речниця оголосила про це після того, як уряд заблокував спробу опозиційних лейбористів провести голосування щодо вотуму довіри до Бориса Джонсона.

Джонсон заявив, що піде у відставку, щойно правляча Консервативна партія обере нового лідера. Але Лейбористська партія хотіла провести голосування щодо вотуму довіри як до уряду, так і до Джонсона, щоб спробувати змусити його піти раніше.

Уряд заблокував спробу лейбористів. Консервативні депутати - навіть ті, хто критикує Джонсона - заявили, що голосуватимуть на підтримку уряду з огляду на те, що прем'єр-міністр оголосив про свою відставку.

"Ми вносимо пропозицію, яка дає Палаті громад, нижній палаті парламенту, можливість вирішити, чи довіряє вона уряду", - заявила прессекретар Джонсон, додавши, що це, на її думку, буде обговорюватись у понеділок.

На запитання, чому пропозиція лейбористів була заблокована, вона відповіла, що вотум довіри особисто до прем'єр-міністра не є хорошим використанням парламентського часу і сказала, що лейбористи "грають у політику". Таким чином у ініціативі, висунутій урядом, питання довіри особисто до Джонсона не фігуруватиме.

Якщо уряд програє голосування щодо вотуму довіри, він піде у відставку, що може спровокувати загальні вибори. 

Через урядову кризу Борис Джонсон оголосив, що йде у відставку з посади лідера Консервативної партії, але Даунінг-стріт залишить не відразу, а лише після обрання нового партійного лідера, який і очолюватиме уряд Її величності. 

У середу консерватори проводять перший тур голосування на виборах нового лідера партії.

Про те, хто може стати наступником Джонсона, читайте у статті: Після Джонсона: хто стане новим прем'єром Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.