Литва відреагувала на роз’яснення ЄС щодо транзиту до Калінінграда

Середа, 13 липня 2022, 19:44

Реагуючи на роз’яснення Європейської комісії, Міністерство закордонних справ Литви заявило, що вітає заборону на транзит військових технологій і технологій подвійного призначення до Росії, але виступає за максимально широке застосування санкцій.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У МЗС Литви заявили, що схвалюють повну заборону на транзит через ЄС товарів військового призначення й товарів і технологій подвійного використання, а також обмеження транзиту інших товарів відповідно до показників минулих років.

"Ми завжди казали, що не повинно бути особливих винятків чи індивідуального ставлення до різних територій держав-членів ЄС. Тому ми позитивно оцінюємо той факт, що оновлені вказівки, яких повинні дотримуватися всі країни-члени ЄС, не створюють такого прецеденту", – ідеться в заяві.

Зовнішньополітичне відомство підкреслило, що буде дотримуватися єдиної та скоординованої політики санкцій ЄС, адже усвідомлює, що "одна з цілей кремлівського режиму – розколоти нашу трансатлантичну єдність, прагнути створити недовіру та посіяти розбрат між союзниками".

"Литва також розуміє, що оновлені вказівки можуть створити хибне враження, що трансатлантичне співтовариство пом’якшує свою позицію та політику санкцій щодо Росії. Литва продовжує виступати за більш суворі та широкі модальності застосування санкцій ЄС", – додають там.

Наразі документ Єврокомісії аналізують державні органи Литви, "оскільки для забезпечення належного та однакового застосування санкцій будуть потрібні узгоджені рішення та дії на загальнодержавному рівні".

Європейська комісія в середу опублікувала додаткові вказівки для держав-членів ЄС щодо транзиту товарів з Росії, де дозволила рух деяких підсанкційних товарів до Калінінградської області залізничним транспортом.

Нагадаємо, після того, як 10 липня набула чинності заборона на транзит нових видів російських товарів до Калінінграда, Литва за першу добу не пропустила 34 вантажівки

З неділі, після закінчення перехідного періоду п'ятого пакету санкцій ЄС проти Росії, через Литву забороняється перевозити цемент, спирт, дерево, скло, алюміній, вироби з паперу, гіпс та інші товари російського походження. Раніше Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області на підставі санкцій ЄС. 

Читайте також: Російська помста Литві: як Вільнюс реагує на нові погрози Кремля.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.