Росії не місце на зустрічах G20 - міністр фінансів США

Четвер, 14 липня 2022, 16:30

Міністр фінансів США Джанет Єллен напередодні зустрічей міністрів фінансів в Індонезії цього тижня заявила, що російським посадовцям не місце на них з огляду на війну проти України.

Про це Єллен сказала на брифінгу напередодні зустрічей в Індонезії, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Дії Росії - це не дії уряду, який дотримується міжнародних норм та законів. Представникам путінського режиму не місце на цьому форумі", - сказала Єллен.

Учасники зустрічі G20 підтримали вимогу до Росії розблокувати експорт зерна з України

Країни G7 стверджують, що Росія не повинна бути присутня на їхніх зустрічах, поки РФ порушує міжнародне право. 

Однак канцлер Німеччини Олаф Шольц, який нині головує у G7, заявив наприкінці червня, що за сьогоднішнього стану справ усі лідери G7 візьмуть участь у саміті G20 в Індонезії в листопаді цього року, навіть якщо в ньому візьме участь президент Росії Владімір Путін.

На зустрічах G20 цього тижня по відеозв'язку буде присутній міністр фінансів Росії Антон Сілуанов.

"Я чітко дала зрозуміти, що участь Росії в цих зустрічах не може бути звичайною справою", - сказала Єллен, коли її запитали, чи може влаштувати демарш російським посадовцям.

"І я можу сказати вам, що я, безумовно, розраховую висловити у найрішучіших виразах свої погляди на вторгнення Росії, війну проти України. Я очікую, що багато моїх колег вчинять так само", - додала Єллен.

Кулеба закликав G20 до рішучої відповіді Росії - Лаврова у залі не було

Вона підкреслила, що використовуватиме форум, аби продовжувати наполягати на обмеженні цін на російську нафту, що обмежить можливості Москви фінансувати війну в Україні.

Нагадаємо, у липні міністри закордонних справ країн G7 влаштували бойкот Лаврову на зустрічі G20 в Індонезії.

Вони не прийшли на вечерю з усіма міністрами країн-членів G20, організовану господаркою зустрічі  Індонезією, а традиційне фото зустрічі не відбулося через присутність Сергєя Лаврова.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок звинуватила Лаврова у відмові від переговорів після того, як він залишив зустріч G20.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.