Директорці мистецької виставки у Німеччині довелось піти з посади через антисемітський мурал

Неділя, 17 липня 2022, 15:22

Директорці відомої мистецької виставки Documenta довелося звільнитися через скандал з представленим на ній твором з антисемітськими мотивами.

Про це повідомляє The Guardian, пише "Європейська правда". 

Виставка кожні 5 років проходить у німецькому Касселі. За два дні після відкриття роботу індонезійської мистецької групи Taring Padi розкритикували за антисемітські мотиви. На їхньому муралі зображена свиня у шоломі з написом "Моссад", а також людина з пейсами, що може натякати на належність до ортодоксальних євреїв, з іклами та налитими кров’ю очима, у капелюсі з символами "СС". 

Після жорсткої реакції представників єврейських організацій і посольства Ізраїлю мурал завісили. Наглядова рада виставки визнала проблему й засудила "явно антисемітський контент", повідомивши також, що після розмови з директоркою виставки Сабіною Шорманн домовилися про її відставку. 

Міністерка культури Німеччини Клаудія Ротт схвально висловилася про це рішення та закликала розслідувати, як роботу взагалі допустили на виставку. "З цього випадку потрібно зробити необхідні висновки", - підкреслила вона.

Раніше найвищий суд Німеччини дозволив не прибирати антисемітський барельєф зі стіни церкви у Віттенберзі, де проповідував Мартін Лютер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.