Єврокомісія пропонує ЄС спільно купувати зброю

Вівторок, 19 липня 2022, 19:36

Європейський комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон у вівторок представив план, який дозволять країнам Європейського Союзу спільно закуповувати зброю.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

За словами Бретона, ініціатива дозволить ЄС поповнити запаси зброї, які вже були надані Україні на тлі повномасштабного вторгнення Росії.

"Здійснюючи внески з європейського бюджету, ми створюємо стимул для держав-членів, багато з яких оголосили про значне збільшення витрат на оборону, купувати (зброю) разом. Це дасть змогу краще витрачати бюджетні кошти та зміцнити нашу європейську промислову базу", – пояснив він.

У травні європейська комісарка з питань конкуренції Маргрете Вестагер заявила про створення спеціальної цільової групи, яка розробить європейську оборонну інвестиційну програму в третьому кварталі 2022 року.

Країни ЄС дали політичну згоду на п'ятий транш військової допомоги для України

Нагадаємо, високий представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що країни Євросоюзу повинні збільшити витрати на оборону, але при цьому спільно закуповувати зброю, щоб витрачати кошти більш ефективно.

У березні міністри закордонних справ та оборони країн ЄС затвердили Стратегічний компас- першу концепцію Євросоюзу в сфері оборони та безпеки.

Компас дає Європейському Союзу  план дій щодо зміцнення політики безпеки та оборони ЄС до 2030 року. Ключова норма цього плану – створення європейських сил швидкого реагування чисельністю 5 тисяч військовослужбовців.

Читайте також: Робота над помилками: як має змінитися Євросоюз через війну в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.