У Молдові проводять близько сотні обшуків у рамках розслідування щодо фінансування партії "Шор"

Понеділок, 25 липня 2022, 15:09

У Молдові 25 липня проходять близько сотні обшуків у рамках кримінального провадження щодо незаконного фінансування партії "Шор".

Як повідомляє Newsmaker, таку інформацію їм у коментарі підтвердила речниця генпрокуратури Маріана Керпек, пише "Європейська правда".

Загалом проходять 97 обшуків, деталі обіцяють повідомити згодом.

Нагадаємо, раніше у прокуратурі заявили, що партія витратила 3 млн леїв на організацію акції протесту у центрі Кишинева 19 червня і звезення людей на нього.

У рамках цієї справи позбавили депутатської недоторканності і взяли під арешт на 30 діб депутатку Марину Таубер. Її звинувачують у тому, що вона знала про незаконне фінансування партії і брала участь у фальсифікації її фінансового звіту за перше півріччя 2022 року, щоб приховати деякі доходи і витрати. 

У партії "Шор" називають розслідування "політичною розправою" за вказівкою президентки Маї Санду та її партії. 

Керівник Національного центру боротьби з корупцією Юліан Русу підтвердив чутки про те, що чимало членів партії "Шор" останніми днями виїхали з країни. За його словами, це важливі фігуранти справи і їхні імена повідомлять згодом, коли розпочнуть процесуальні заходи. 

Перед цим у травні Таубер і лідера партії Ілана Шора позбавили недоторканності для розслідування у зв’язку з підозрами у відмиванні коштів та шахрайстві в особливо великих розмірах.

Ілана Шора вважають причетним до "крадіжки мільярда" (у 2015 році в Молдові стало відомо, що з трьох банків - Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank, які контролювали майже половину ринку банківських послуг, було виведено за кордон близько мільярда доларів). Він у міжнародному розшуку і перебуває в Ізраїлі, де запит на його екстрадицію відхилили.

Дивіться також: Весело про політику Молдови, і всерйоз про її вагу для України. Додон, Санду, Плахотнюк без цензури

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: