Косово хоче до кінця року подати заяву на вступ до ЄС

Вівторок, 26 липня 2022, 20:04

Косово хоче подати заявку на вступ до ЄС до кінця 2022 року.

Як повідомляє Euractiv, про це заявила міністерка закордонних справ  частково визнаного Косова Доніка Гервалла, пише "Європейська правда".

"Ми вважаємо, що Косово відповідає усім критеріям для отримання офіційного статусу країни-кандидата, тож до кінця року ми оберемо відповідний момент, щоб подати заявку", - зазначила вона. 

За їх словами, Косово виконало більшість пунктів з Угоди про стабілізацію та асоціацію.

"За нашими очікуваннями, вступ Косово займе менше часу, ніж в інших країн регіону, тому що на даному етапі Косово відповідає усім критеріям у сфері законодавства, прав людини, демократичних стандартів, верховенства права", - додала Доніка Гервалла. 

Косово у разі подання заявки стане останньою з шести країн Західних Балкан, які планують вступ до ЄС. 

Очікувано перешкодою для Косова стане позиція тих країн-членів ЄС, які ще не визнають його - зокрема, Іспанії, Греції, Кіпру, Словаччини, Румунії. 

Президент Сербії Александар Вучич раніше погрожував Косову жорсткою реакцією у разі спроби вступу до ЄС або НАТО, заявивши, що це будуть "не просто заяви для медіа". 

Нагадаємо, ЄС минулого тижня відкрив перемовини про вступ з Албанією та Північною Македонією після багатьох років очікування.

Читайте також: Аргумент для Путіна: як питання Косова повернулося у велику політику

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: