В МЗС Білорусі запропонували відмовитись глобальної концепції прав людини як "утопії"

Середа, 27 липня 2022, 18:07

Заступник глави МЗС Білорусі на виступі у Китаї розкритикував сучасну концепцію прав людини, заявивши, що вона нав’язана Заходом і є "утопією".

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Zerkalo.io.

Заступник глави МЗС Юрій Амбразевич, колишній постпред Білорусі при ООН, виступав на Пекінському форумі з прав людини. 

За його словами, ліберальні демократії наполягають на своєму баченні прав людини, але Білорусь має своє бачення, хоча і не оспорює цінність концепції прав людини як такої. 

Амбразевич аргументує, що людина є частиною суспільства і кожне таке суспільство може накладати обмеження індивідуальних свобод, керуючись своїми уявленнями про суспільне благо, і в різних країнах світу ці уявлення, як і розуміння прийнятних для держави інструментів примусу, може відрізнятися. 

На його думку, відтак неможливо прийти до якогось ідеального та прийнятного міжнародного стандарту дотримання прав людини, тож і не має бути універсальних органів, які визначають, яка країна наскільки поважає права людини. 

"Спроба універсалізувати концепцію прав людини через створення міжнародних договорів фактично провалилася… Претензії так званих ліберальних демократій та проплачених ними міжнародних структур на монополію оцінок щодо дій конкретних держав у сфері прав людини необгрунтовані, а їхні оцінки суб’єктивні… На жаль, у сучасних міжнародних відносинах тема прав людини слугує основою для економічних санкцій і навіть гібридних воєн", - заявив Амбразевич. 

Він наполягає, що держави мають керуватися тими принципами, які сприятимуть стійкому розвитку конкретної держави з її особливостями.

"Пропонуємо у майбутньому вести мову про десакралізацію концепції прав людини у міжнародних відносинах як утопії, яку неможливо реалізувати на практиці", - заявив заступник глави МЗС Білорусі. 

Нагадаємо, минулого тижня білоруський диктатор Аляксандр Лукашенко підписав зміни до кримінально-процесуального кодексу, якими дозволив заочно судити білорусів, які перебувають за кордоном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.