Прем’єр Чорногорії "жартома" пригрозив закрити телеканал і був змушений виправдовуватися

Четвер, 28 липня 2022, 22:44

У Чорногорії в четвер розкритикували прем’єр-міністра Дритана Абазовича через те, що він у відповідь на питання журналістки пригрозив закрити її телеканал, "адже вони заблокували Sputnik".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Vijesti.

Інцидент стався під час неформальної зустрічі Абазовича з журналістами. Кореспондентка каналу Gradska Televizija поставила критичне питання щодо діяльності прем’єра, на що він сказав: "Якщо ми заблокували Sputnik, то Gradska недалеко від нього".

Як видно з опублікованого відео розмови, журналісти сприйняли ремарку Абазовича як жарт. Але вона все ж викликала критику медійників і опозиційних політиків Чорногорії.

"Такі погрози є неприйнятними в будь-якому контексті, формальній або неформальній розмові, й особливо – від державного посадовця найвищого рівня. Це яскравий сигнал, що чорногорські посадовці все ще не розуміють значення свободи ЗМІ", – йдеться у заяві профспілки чорногорських ЗМІ.

А заступник голови Демократичної партії соціалістів Предраг Бошкович заявив, що поведінка Абазовича була "спробою утиску свободи незалежного і професійного ЗМІ з боку найвищих посадовців".

Пізніше офіс прем’єра Чорногорії оприлюднив заяву, в якій наголосив: "будь-якій розважливій людині очевидно", що Абазович сказав свої слова журналістці Gradska Televizija жартома, але дорікнув каналу в упередженості.

Чорногорія заморозила майно двох росіян згідно з санкціями ЄС

"Ми бачили, що редакційна політика цього ЗМІ часто схильна до складних і суперечливих заяв, які межують зі свободою слова і які грубо навішують ярлики, викривлюють інформацію й поширюють мову ненависті переважно в бік прем’єр-міністра", – зазначається у заяві.

В офісі Абазовича наголосили, що "завжди будуть підтримувати принцип вільної та професійної журналістики та підтримувати стійкість чорногорських ЗМІ".

У квітні Чорногорія слідом за ЄС заборонила російські державні ЗМІ Russia Today і Sputnik в межах санкцій, введених через війну в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.