Прем'єрка Швеції не сказала, чи обіцяла вона Ердогану екстрадицію десятків курдів

Неділя, 3 липня 2022, 18:36

Прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон відмовилася повідомити, чи погодився її уряд депортувати людей, яких розшукує Анкара.

Про це пише DW, повідомляє "Європейська правда".

"Я була міністром вісім років і ніколи не говорила про те, що йдеться в кімнаті для переговорів", - сказала вона журналістам, додавши: "Це насправді ставить мене в трохи незручне становище прямо зараз".

Андерссон сказала лише, що її країна продовжуватиме дотримуватися національних та міжнародних законів, що жодного громадянина Швеції не буде екстрадовано і що рішення буде залишено на розсуд незалежної влади та судів.

На саміті НАТО в Мадриді Швеція та Фінляндія, які мають намір приєднатися до альянсу, погодилися розглянути турецькі запити про екстрадицію "швидко та ретельно" в обмін на скасування вето Анкари.

Однак не було надано жодної обіцянки фактично здійснити екстрадицію, хоча президент Туреччини сказав, що Швеція пообіцяла видати "73 терористів", і пригрозив заблокувати членство країни в НАТО, якщо цього не станеться.

У Швеції проживає 100-тисячна курдська діаспора. Анкара стверджує, що деякі курди в країні пов'язані з Робочою партією Курдистану, членів якої Анкара вважає терористами.

Читайте також: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.