У РФ задумались про скасування договору про передачу частини Баренцевого моря Норвегії, там відповіли

Вівторок, 5 липня 2022, 18:21

Спікер Державної думи Росії В’ячеслав Володін у вівторок доручив комітету парламенту з міжнародних справ розглянути питання призупинення договору між РФ і Норвегією про розмежування морських просторів і співробітництва у Баренцевому морі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NRK.

Питання на засіданні Держдуми РФ у вівторок порушив депутат від Комуністичної партії Міхаїл Матвєєв, який заявив, що "Норвегія отримала 175 тисяч квадратних кілометрів Баренцевого моря через угоду про розмежування".

"Тепер Норвегія перешкоджає постачанню продовольства нашим жителям на Шпіцбергені", – додав він, після чого Володін доручив голові комітету з міжнародних справ Лєоніду Слуцкому "розібратися в цьому питанні".

Речниця міністерства закордонних справ Норвегії Ане Хавардсдаттер у коментарі NRK зауважила, що договір про розмежування не містить положення про його припинення.

"Існує поширена практика, що подібні договори про делімітацію застосовуються безстроково. Ми припускаємо, що Росія дотримуватиметься цього принципу", – зазначила вона й додала, що РФ і Норвегія мають спільний інтерес у збереженні домовленості.

Переговори про розмежування континентального шельфу Баренцевого моря між Норвегією і РФ велися ще з 1970 року. Норвегія виступала за проведення лінії розмежування по центру, тоді як СРСР – за проведення лінії прямо в бік Північного полюсу. Різниця у території становить 176 тисяч квадратних кілометрів.

Зрештою у 2010 році сторони підписали договір, у якому кордон проводився за компромісним принципом між "норвезькою" і "радянською" пропозиціями.

Нагадаємо, минулого тижня влада Норвегії на підставі санкцій не видала дозвіл російській гірничодобувній компанії "Арктиквугілля" перевезти товари на Шпіцберген через материкову частину країни. Через це російські хакери почали кібератаки проти Норвегії, а російське МЗС викликало норвезького посла.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: