У Латвії пропонують запровадити обов'язкову військову службу

Вівторок, 5 липня 2022, 19:02

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс у вівторок оголосив про плани запровадити в країні загальну військову службу, оскільки нинішня система себе вичерпала.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LETA.

За словами Пабрікса, загальна військова служба буде впроваджуватися поступово протягом п’яти років. З 1 січня 2023 року почнеться перша фаза, де призов буде добровільним. Очікується, що в перший рік буде призвано близько тисячі військовозобов’язаних.

Призов відбуватиметься два рази на рік – першого січня і першого липня. Можна буде обрати чотири варіанти служби: загальна військова служба; служба в національній гвардії 20 днів на рік протягом п’яти років; курс командира підрозділу в університеті; альтернативна військова служба.

Призову підлягатимуть чоловіки віком від 18 до 27 років, жінки ж зможуть служити добровільно. Строк служби становитиме 11 місяців включно з місяцем відпустки, на вихідні призовники зможуть їхати додому.

Держава компенсуватиме призовникам 400 євро на щоденні витрати, а також оплачуватиме харчування і проживання в бараках. Призовники також матимуть змогу займатися спортом.

Як повідомлялося, міністр оборони Естонії Калле Лаанет та міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс підписали на саміті НАТО в Мадриді протокол про наміри, який створює основу для спільних закупівель систем протиповітряної оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: