У РФ нарешті конкретизували можливу відповідь на обмеження транзиту до Калінінграда

Вівторок, 5 липня 2022, 20:13

Губернатор Калініградської області РФ Антон Аліханов заявив, що російська влада може повністю заборонити ввезення та вивезення будь-яких товарів через усі країни Балтії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Коммерсант".

"Той варіант, який я озвучував одним із останніх, це крайня відповідь – повна заборона на ввезення та вивезення будь-яких товарів через Балтію. Таким чином, ми забороняємо рух вантажів у бік Балтії через територію РФ за винятком Калінінграда", – сказав Аліханов в інтерв'ю телеканалу "Россия-24".

Раніше російські посадовці публічно не озвучували можливі кроки у відповідь на обмеження транзиту окремих товарів до Калінінграда через Литву.

Нагадаємо, Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області, посилаючись на роз'яснення ЄС. Москва заявила, що транзитні обмеження порушують міжнародні угоди і пригрозила відповіддю.

Німеччина незадоволена діями Литви щодо транзиту до Калінінграда – ЗМІ

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що ЄС перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит до Калінінграда.

Європейська комісія має до кінця тижня представити роз'яснення щодо транзиту до Калінінграда. За даними ЗМІ, ЄС хоче вивести транзит з-під дії санкцій, щоб не дратувати Росію.

Водночас президент Литви Гітанас Науседа вважає, що жодних поступок Росії в цьому питанні бути не повинно.

Читайте також: Російська помста Литві: як Вільнюс реагує на нові погрози Кремля.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.