Грузинська опозиція каже про вхід у порти підсанкційних російських танкерів, у владі заперечують

Вівторок, 5 липня 2022, 21:17

У грузинській опозиції звинуватили владу у тому, що російські нафтові танкери продовжують користуватися грузинськими портами, у владі це заперечують.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Новости-Грузия".

Депутат від найбільшої опозиційної партії "Єдиний національний рух" Елгуджа Багратіоні заявив, що влада не контролює вхід суден з РФ. Зокрема, за його словами, минулої ночі у порт Батумі зайшли два судна під російським прапором з підсанкційною нафтою -"VF Tanker-15" та "Нефтерудовоз 47".

В уряді Грузії назвали брехнею заяви про невиконання західних санкцій

"Коли є такий підвищений громадський інтерес, влада має стежити за ситуацією і доводити до громадськості інформацію про кожен випадок заходу кораблів під російським прапором, про те, везуть вони підсанкційні вантажі чи ні. Замісто того влада Грузії допомагає Росії і Путіну обходити санкції", - заявив Багратіоні в ефірі опозиційного телеканалу "Мтаварі".

У Службі доходів Мінфіну Грузії після цього заявили, що зазначені кораблі не підпадають під дію санкцій.

"4 липня цього року о 22:05 судно під російським прапором, з реєстраційним номером m/v "VF Tanker-15" IMO # 9645047, зайшло у морський порт Батумі, завантажене транзитним вантажем для Республіки Вірменія. За результатами перевірки Агентства морського транспорту підтверджено, що міжнародні санкції  не поширюються на судно та компанію, якій воно належить. Друге судно під російським прапором (реєстраційний номер NEFTERUDOVOZ-47M), розташоване у якірному районі, везе баласт, тобто не перевозить вантаж. За даними Агентства морського транспорту Грузії, судно прибуло з Єгипту з гавані Дамієтта і планує вивезти вантаж з батумського порту. Якихось обмежень щодо зазначеного судна і вантажу немає", - прокоментували у відомстві.

Там додали також, що постійно перевіряють усі судна і якщо вони або їхні власники є у санкційних списках, то не допускаються у грузинські порти. 

Перед цим 26 квітня "Мтаварі" також поширив інформацію про прибуття у Батумі танкера Esen Ka під прапором Туреччини з підсанційною російською нафтою. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.