Уряд Норвегії втрутився, щоб припинити страйк працівників на родовищах нафти і газу

Середа, 6 липня 2022, 13:24

Уряд Норвегії втрутився, щоб припинити страйк працівників на родовищах енергоресурсів у Північному морі, який загрожував поставкам газу до Європи.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Страйк у вівторок призвів до зупинки нафтових і газових родовищ і, як очікується, скоротить постачання газу Норвегії майже на 60% до вихідних.

Gassco, державний оператор трубопроводу Осло, навіть попередив, що "за гіршого сценарію поставки до Великої Британії можуть повністю припинитися".

Робітники вимагали підвищення зарплати, щоб впоратися зі зростаючою інфляцією, яка була частково спричинена стрибком цін на нафту та газ після вторгнення Росії в Україну.

Проте уряд Норвегії має повноваження втрутитися, щоб припинити промислові суперечки. "Коли конфлікт може мати такі серйозні соціальні наслідки для всієї Європи, у мене немає іншого вибору, як втрутитися", - сказала міністр праці Марте Мьос Персен.

Ціни на газ різко зросли в останні дні, оскільки страйк загрожував посилити існуючу кризу постачання, але їх зростання зупинилося в середу після оголошення.

Європейські країни намагаються заповнити свої газові сховища до зими, побоюючись, що Росія повністю припинить постачання.

Британія отримує близько третини газу з Норвегії, а решту – з Північного моря, інших частин Європи та імпорту зрідженого природного газу з решти світу, включаючи США.

Раніше стало відомо, що ЄС домовився з Норвегією про збільшення постачання газу.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.