У Латвії військову службу можуть зробити обов’язковою для жінок і тих, хто виїхав за кордон

Четвер, 7 липня 2022, 21:56

Громадяни Латвії, які живуть за кордоном, також будуть призиватись до служби національної оборони, а за наявності відповідного фінансування служба може бути обов'язковою і для жінок.

Про це заявив прессекретар міністерства оборони Латвії Каспар Галкін, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

За його словами, йдеться про новий громадський договір між державою та суспільством, який означає, що кожен громадянин має бути залучений на захист держави. Оскільки така участь є однією з найважливіших гарантій того, що Латвія не зазнає російської військової агресії, служба стосуватиметься і громадян призовного віку, які проживають за кордоном.

"Латвійське суспільство має змінити своє мислення та прийняти, що служба в армії своєї країни – справа честі та обов'язок кожного, як це, наприклад, сприймають у Фінляндії, а не покарання", – зазначив Галкін.

Хоча наразі Міноборони Латвії пропонує запровадити обов'язкову військову службу лише для чоловіків, не виключається, що за наявності фінансування служба може стати обов'язковою для дівчат. Водночас опитування відомства показало, що переважна більшість респондентів негативно ставиться до цієї пропозиції.

Для заохочення до військової служби міністерство оборони Латвії планує використовувати сучасні рішення та індивідуальний підхід до потенційних кандидатів. Водночас невідомо, які санкції будуть за ухилення від служби – адміністративна чи кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс у вівторок оголосив про плани запровадити в країні загальну військову службу, оскільки нинішня система себе вичерпала.

Планується, що призову підлягатимуть чоловіки віком від 18 до 27 років, жінки ж зможуть служити добровільно. Строк служби становитиме 11 місяців включно з місяцем відпустки, на вихідні призовники зможуть їхати додому.

Загальна військова служба буде впроваджуватися поступово протягом п’яти років. З 1 січня 2023 року почнеться перша фаза, де призов буде добровільним. Очікується, що в перший рік буде призвано близько тисячі військовозобов’язаних.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.